رایج ترین نوع سکته مغزی است که شناخته شده است. نزدیک به 10 نفر که سکته می کنند 9 نفر از آنها جز سکته مغزی قرار دارند. علت آن لخته خونی است که مانع یک رگ خونی در مغز عبور کند. این لخته ممکن است در یک نقطه توسعه یابد و از طریق خون به سایر نقاط بدن جنبش داشته باشد.
سکته هموراژیک:
این نوع از سکته کمتر شایع است اما احتمال کشندگی آن به مراتب بیشتر است زمانی این سکته رخ می دهد که یکی از رگ های ضعیف خونی در مغز فرد پاره شود که در نتیجه ی آن در داخل مغز نمی تواند خونریزی کند که برای جلوگیری از خونریزی باعث مشکلاتی در سر شما می شود.
مینی سکته مغزی:
حمله ایسکمی گذرا به نام مینی سکته مغزی شناخته شده است و شبیه یک تماس گرفتن نزدیک است. جریان خون به صورت گذرا و موقتی در بخشی از مغز شما دچار اختلال و ناهماهنگی می شود و علائمی شبیه به سکته مغزی واقعی دارد. و زمانی که خون دوباره جریان پیدا کند این علائم به طور طبیعی ناپدید می شوند. با TIA که یک علامت هشدار دهنده است ممکن است که سکته مغزی به زودی در راه باشد. پس نیاز است که به یک اورژانس پزشکی مراجعه کنید تا به کاهش خطر و ابتلا به سکته مغزی اقدام کنند.
بیشتر بدانیم: سن ابتلا به بیماری پارکینسون
چطور از سکته مغزی پیشگیری کنیم؟
عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی: رژیم غذایی مناسب، افزایش فعالیتهای ورزشی، کاهش وزن و کنترل فشار خون را از مهمترین راههای کاهش احتمال بروز سکته مغزی عنوان کرد.
علائم سکته مغزی را بشناسید
وی درباره علائم سکته مغزی توضیح داد: سکته مغزی بسته به اینکه کدام یک از قسمتهای مغز را درگیر کرده است، علائم مختلفی دارد؛ این علائم میتواند شامل تاری دید، اختلال در میدان بینایی، اختلال در بلع، اختلال در صحبت کردن، ضعف اندام و فلجی، اختلال در حس اندام، عدم تعادل و اختلال ادراری شود.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی اضافه کرد: در مواردی که لختهها عروق ساقه مغز را درگیر میکنند، میتوانند افت هوشیاری و کما را برای بیمار به دنبال داشته باشند.احتمال بروز سکته مغزی در افرادی که اختلالات ریتم قلبی و یا مشکلات مربوط به دریچه قلب دارند، بیشتر از سایر افراد است.در بیشتر افراد علایم سکته مغزی به سرعت و در عرض چند ثانیه یا چند دقیقه بعد از وقوع سکته خود را نشان میدهند. علایم هر سکته مغزی بستگی به قسمتی از مغز دارد که دچار گرفتاری شدهاست. این علایم امکان دارد شامل موارد زیر گردد:
۱. ضعف و کرختی صورت وبازوها یا پاها به خصوص در یک طرف بدن (همی پارزی)
۲. فلج صورت. بازو و پاها در همان طرف (همی پلژی)
۳. عدم تعادل و لنگ زدن (آتاکسی)
۴. اختلال در تکلم یا در درک کلام (دیس آرتری)
۵. اشکال در بلع (دیس فاژی)
۶. کرختی و سوزش قسمتهای بدن. اشکال در درک وضعیت و موقعیت (پارستزی)
۷. دو بینی. تاری دید یا از دست دادن بینایی به خصوص در یک چشم
۸. سردرد شدید و ناگهانی
۹. از دست دادن حافظه کوتاه مدت وطولانی مدت، اختلال در قضاوت
۱۰. سرگیجه بدون دلیل و سقوط ناگهانی
۱۱. بیاختیاری ادرار و مدفوع
۱۲. اشکال در پیدا کردن کلمات و فهمیدن آن چیزی که دیگران میگویند.
۱۳. عدم توانایی در انجام حرکات ظریف.
صدای سکته مغزی را بشنوید
سکته مغزی، دومین عامل مرگومیر در جهان محسوب میشود و امروزه به یک بیماری شایع تبدیل شده است که در هر سال بیش از ۱۷ میلیون نفر به آن دچار میشوند و از این تعداد، حدود ۶ میلیون نفر میمیرند و ۵ میلیون دچار درجاتی از ناتوانی میشوند.