میوکاردیت یا التهاب عضله میوکارد قلب
میوکاردیت یا التهاب عضله قلب معمولا بر اثر یک عفونت ایجاد می گردد. عامل میوکاردیت اغلب عوامل عفونی به خصوص ویروس ها هستند. همچنین می تواند عارضه برخی داروها یا سموم باشد.از آنجایی که هیچ علایم آشکاری برای این وضعیت وجود ندارد این بیماری در افراد تشخیص داده نمی شود .
میوکاردیت یک فرایند التهابی تأثیرگذار بر میوکارد است که در اکثر موارد به عفونت ویروسی (میوکاردیت ویروسی) نسبت داده میشود ولی سایر عوامل عفونی و غیرعفونی نیز در راه انداختن این فرایند التهابی میوکارد دخالت دارند. شایع ترین علت بروز این بیماری یک عفونت ویروسی می باشد و معمولا هم ویروس کوکساکی (coxsackie) مسئول این وضعیت است.
سیر طبیعی میوکاردیت می تواند بسیار متغیر باشد. در اغلب افراد، بیماری بدون علامت است و التهاب بافت قلب آنها بدون به جا گذاشتن هیچ گونه عارضه ای بهبود می یابد. در تعدادی از بیماران، بدون اینکه علامتی داشته باشند، عملکرد بطن به تدریج افت می کند و ماه ها تا سال ها بعد به صورت کاردیومیوپاتی اتساعی (یعنی گشاد شدن دائمی یکی از حفره های قلبی) تظاهر می یابد. میزان بقای پنج ساله در آن دسته از بیماران مبتلا به میوکاردیت که علامت اولیه آنان، نارسایی قلبی یا آریتمی جدی بوده، تقریبا 55 درصد است.
به التهاب عضله قلب اصطلاحاً میوکاردیت گفته می شود که معمولاً بر اثر یک عفونت ایجاد می گردد. از آنجایی که هیچ علائم آشکاری برای این وضعیت وجود ندارد، معمولاً این بیماری در افراد تشخیص داده نمی شود. با این حال در موارد شدید التهاب عضله قلب ممکن است درد سینه و در نهایت بزرگ شدن قلب و نارسایی قلبی مزمن ظاهر شود.شایع ترین علت بروز این بیماری، یک عفونت ویروسی می باشد و معمولاً هم ویروس کوکساکی مسئول این وضعیت است. همچنین میوکاردیت ممکن است بر اثر تب روماتیسمی هم ایجاد شود. بعضی از بیماری های خود ایمن مثل بیماری لوپوس نیز می توانند باعث میوکاردیت شوند.
علائم و نشانه های میوکاردیت
- درد قفسه سینه شبیه کسانی که سکته کرده اند.
- خستگی
- تنگی نفس
- بی نظمی ضربان قلب (اغلب ضربان قلب بالا است)
- تب
- آنزیم های قلبی در خون بالا می رود
علل و عوامل خطرساز میوکاردیت
- عفونتهای ویروسی مانند سرخک، آنفلوانزا و یا آدنوویروس
- عفونتهای باکتریایی نظیر کزاز، سوزاک، حصبه، سل و یا دیفتری
- جراحی قلب
- تب روماتیسمی
- عفونتهای انگلی
- اشعهدرمانی برای سرطانهای قفسه سینه نظیر سرطان ریه یا پستان
- برخی داروها
بیشتر بدانید: لنفادنیت – تورم غدد لنفاوی علایم و علت
درمان بیماری میوکاردیت
در بسیاری از موارد، میوکاردیت حتی به خودی خود یا بدون درمان بهتر شده، و منجر به بهبودی کامل میگردد. درمان میوکاردیت بر درمان علت زمینهای تمرکز دارد.
در موارد خفیف، پزشک ممکن است از شما بخواهد استراحت کنید و یا در حالی که قلب در حال بهبودی است برای کمک به بدن شما برای مقابله با عفونتی که سبب میوکاردیت شده، دارو تجویز نماید. اگر باکتری موجب عفونت گردیده باشد، پزشک آنتیبیوتیک تجویز خواهد نمود. هرچند داروهای ضد ویروس موجود میباشند، اما در درمان اکثر موارد میوکاردیت موثر واقع نبودهاند.
موارد نادری از میوکاردیت ویروسی از جمله میوکاردیت ائوزینوفیلیک و ژانتسل به کورتیکواستروئیدها یا دیگر داروها پاسخ میدهند تا واکنش سیستم ایمنی بدن را سرکوب کنند. در برخی موارد که در اثر بیماریهای مزمن از جمله لوپوس ایجاد شدهاند، درمان به سمت بیماری زمینهای هدایت میشود.
دارو درمانی در بیماری میوکاردیت
اگر میوکاردیت سبب نارسایی قلبی یا ضربان قلب سریع یا غیر منظم به عنوان یک نشانه باشد، پزشک ممکن است شما را بستری کند. در صورتی که ریتم قلب شما غیرعادی باشد، ممکن است دارو یا درمانهایی برای تنظیم ضربان قلب دریافت کنید. اگر ریتم قلب غیرطبیعی و خاص و یا نارسایی قلبی شدید داشته باشید، احتمالاً داروهایی برای کاهش خطر شکلگیری لختههای خون در قلب تجویز میشود.
اگر قلبتان ضعیف باشد، پزشک ممکن است داروهایی برای کاهش حجم کار قلب و یا کمک به از بین بردن مایع اضافی تجویز نماید. این داروها شامل موارد زیر میباشد:
- مهارکنندههای آنزیم مبدل آنژیوتانسین (ACE): این داروها از جمله انالاپریل (Vasotec)، کاپتوپریل (Capoten)، لیزینوپریل (Zestril، Prinivil) و رامیپریل (Altace) رگهای خونی موجود در قلب را باز کرده و به جریان راحتتر خون کمک میکند.
- مسدودکنندههای بتا: این نوع داروها از جمله متوپرولول (Lopressor، Toprol-XL)، بیوپرولول (Zebeta) و کارودیلول (Coreg) به شیوههای متعدی عمل میکنند تا نارسایی قلبی را درمان کرده و به کنترل ریتم نامنظم یا سریع قلب کمک نمایند.
- دیورتیکها (داروهای ادرار آور): این داروها از جمله فوروزماید (Lasix) موجب دفع سدیم و تجمع مایعات میگردد.
توصیه های تمرین میوکاردیت
تجدید نظر میوکاردیت
میوکاردیت یک بیماری التهابی است که بر عضله قلب تاثیر می گذارد. میوکاردیت می تواند به علت بیماری های مختلفی از جمله عفونت ها (مانند ویروس Coxsackie، توکسوپلاسموز و بیماری لیم )، بیماری های مختلف خود ایمنی (مانند لوپوس ) و واکنش به سموم و مواد مخدر مختلف (مانند کوکائین) ایجاد شود.
در بیش از چند مورد هیچ علت خاصی وجود ندارد، در این صورت میوکاردیت به عنوان “ایدیوپاتیک” شناخته می شود.
علائم میوكاردیت می تواند به شدت در بیماران مبتلا به میوكاردیت متفاوت باشد، بسته به شدت میزان التهاب موجود در قلب و میزان عضله قلب آسیب دیده التهاب.
هنگامی که میوکاردیت شدید است و قسمت زیادی از عضلات قلب را تحت تاثیر قرار می دهد، می تواند منجر به کریو مؤثر و نارسایی قلبی شود . این معمولا با علائمی مانند گلودرد (تنگی نفس)، خستگی، ضعف و ادم (تورم) همراه است.
از سوی دیگر، میوکاردیت ممکن است فقط در بخش های کوچکی از عضله قلب تاثیر داشته باشد و تنها علائم بسیار خفیف مانند ضعف خفیف یا خستگی آسان است. گاهی اوقات تنها علائم درد قفسه سینه است که فقط در طی ورزش اتفاق می افتد. در برخی موارد از میوکاردیت هیچ علامتی وجود ندارد.
میوکاردیت ممکن است به عنوان یک بیماری بسیار حاد اتفاق بیفتد، یا ممکن است یک بیماری مزمن و کشنده ایجاد کند.
تشخیص بیماری میوکاردیت
تعدادی از تست هایی که برای تشخیص مایوكاردیت استفاده می شود شامل الکتروكاردیوگرام (ECG) می باشد. همچنان مهم است که توجه داشته باشید که بسیاری از افرادی که به علت میوكاردیت ناگهان به علت مرگ ناگهانی دچار علائم خفیفی شده اند، بنابراین آزمایشاتی وجود دارد كه تشخیص را نشان می دهد.
توجه ویژه برای ورزشکاران جوان مبتلا به میوکاردیت خفیف
همانطور که در ابتدا ذکر شد ورزش برای ورزشکاران جوان با میوکاردیت خفیف می تواند خطرناک باشد. اینها افرادی هستند که بیشتر در معرض مرگ ناگهانی در حوادث ورزشی هستند.
برای بیش از حد بسیاری از این افراد، هیچ دلیلی برای انجام تست های قلبی وجود ندارد که سرنخ هایی را که التهاب قلب وجود دارد، ارائه دهد.
اگر شما یک والد با کودک مبتلا به میوکاردیت خفیف هستید، مهم است که اطمینان حاصل کنید که کودک شما با توصیه های تمرین آشنا است. وقتی که جوانان سعی می کنند مستقل شوند و تصمیمات خودشان را بگیرند، اغلب در طی زمان زندگی میوکاردیت ایجاد می شود. علاوه بر خطر مرگ، تمرین بیش از حد ممکن است یک کودک را در معرض خطر آسیب دائمی قلبی و معلولیت قرار دهد و مهمتر این است که این ورزشکاران جوان این را درک می کنند.
هنگامی که یک تشخیص میوكاردیت در ورزشکار جوان ایجاد می شود، اغلب به شدت توصیه می شود كه آنها حداقل شش ماه از تمام ورزش های كاملا اجتناب كنند، در صورتی كه تست های قلبی ممكن است بهبود یابند.
ورزش های اولیه پس از تشخیص بیماری میوکاردیت
هنگامی که ابتلا به میوکاردیت تشخیص داده می شود، ورزش تا زمانی که درک کامل از جزئیات شرایط شناخته شده است، به طور کامل محدود می شود. به طور کلی، ورزش (از هر درجه) توصیه نمی شود تا زمانی که عملکرد بطن چپ قلب (اتاق قلب بزرگ که خون را به بقیه بدن می فرستد) به حالت طبیعی باز می گردد و هیچ ریتم قلب غیر طبیعی وجود ندارد. حتی اگر آریتمی ها وجود نداشته باشند و عملکرد بطنی طبیعی باشد، تمرینات باید تجدید نشود، اگر نشانه هایی از التهاب مداوم در قلب وجود داشته باشد.
اما بسیاری از عوامل دیگر نیز باید در نظر گرفته شود، از جمله علت احتمالی میوكاردیت، و اگر آن موقت (مثل عفونت) یا فرآیند مترقی باشد. بعضی از علل احتمال مرگ ناگهانی را بیشتر از دیگران افزایش می دهند. به عنوان مثال، مشخص شد که ورزش برای افراد مبتلا به میوکاردیت ناشی از ویروس Coxsackie 45 درصد افزایش یافته است.
کاهش توانایی در تمرین با میوکاردیت
به عنوان یک وضعیت فرد بهبود می یابد، و ورزش متوسط را تضمین می کند، می تواند مفید باشد. به این ترتیب، هر تمرین باید تحت نظارت دقیق متخصص قلب خود آغاز شود. برای بسیاری از مردم، توانبخشی قلب ممکن است تجویز شود تا مطمئن شود که این در یک محیط کنترل شده اتفاق می افتد.
ورزش به عنوان اثرات ضد التهابی و همچنین اثرات بر سیستم ایمنی شناخته شده است که به مبارزه با ویروس کمک می کند (علت تقریبا 50 درصد موارد میوکاردیت).
هنگامی که یک فرد برای بازگشت به ورزش پاکسازی می شود، معمولا فقط تمرین متوسط توصیه می شود. ورزش متوسط برای دیدن مزایای مربوط به التهاب کافی است، در حالی که ورزش شدید ممکن است نه تنها خطرناک باشد، بلکه ممکن است اثرات مخرب قلب از میوکاردیت ویروسی را نیز افزایش دهد.
ورزش کنجکاو و میوکاردیت
ورزش های رقابتی باید حداقل 6 ماه اجتناب شود (توصیه های اروپایی، توصیه های آمریکا 3 تا 6 ماه است) و پس از آن تنها تحت هدایت یک متخصص قلب انجام می شود.
قبل از بازگشت به فعالیت، ورزشکاران باید با ECG، ECG استرس، نظارت Holter و یک اکوکاردیوگرام ارزیابی شوند. برخی از متخصصان قلب ممکن است یک MRI قلب را توصیه کنند، گرچه ما در این زمان مطمئن نیستیم. ورزشکارانی که عارضه قلبشان را دارند ممکن است در معرض خطر بیشتر ریتم های غیر طبیعی و مرگ ناگهانی باشند و ممکن است بازگشت به رقابت توصیه نشود.
چشم انداز دراز مدت در ورزش با میوکاردیت
چشم انداز دراز مدت با توجه به توصیه های تمرین با میوکاردیت بستگی به علت و همچنین هرگونه آسیب قلبی دائمی که از التهاب حاصل شد. بسیاری از علل ویروسی مایوكاردیت خود محدود هستند، اما می توانند آسیب پایدار را كه می توانند فعالیت بدنی را در آینده محدود كنند، از خود دور كنند.
تمرینات خوب و بد با میوکاردیت
بهترین نوع تمرین برای کسانی که از مایوكاردیت در حال بهبودی هستند، بستگی به عوامل متعددی دارد كه شامل هر گونه آسیب یا آسیب جدی قلبی است. برنامه ای برای ورزش باید با متخصص قلب خود دقت کار کند، و شروع دوباره با توانبخشی قلب، راهی است برای نظارت بر فعالیت به همان اندازه که ممکن است در اوایل فعالیت فعال باشد.