روماتیسم مفصلی چیست؟

روماتیسم چیست؟

روماتیسم مفصلی یا آرتریت روماتوئید، یک بیماری سیستمیک و مزمن است که باعث تخریب غضروف و ایجاد ضایعات استخوانی می‌شود. این بیماری معمولا در سنین 30 تا 50 سالگی بروز می‌کند و در زنان شایع‌تر است.

 

علائم روماتیسم مفصلی چیست؟

آرتریت بصورت قرینه‌ است، یعنی اگر یک زانو یا دست درگیر باشد، به احتمال زیاد طرف مقابل نیز درگیر می شود. در برخی افراد، بیماری از شدت کمی برخوردار بوده و با حداقل ضایعات مفصلی، در مدتی کوتاه همراه می‌باشد، ولی در برخی دیگر ضایعات پیشرونده و مزمن، به صورت پلی آرتریت می‌باشد و باعث اختلال در عملکرد مفاصل می‌شود.

نشانه‌ها

بیماری شروع آهسته یا ناگهانی دارد و با علائم درد، تورم، گرمی، محدودیت حرکت و خشکی صبحگاهی مفاصل همراه است. درد مفاصل با استراحت و بی‌حرکتی تشدید شده و به مرور زمان در طی روز و با کار کردن و فعالیت آرام تسکین پیدا می‌کند.

التهاب مفصل به مرور زمان باعث تخریب غضروف مفصلی و ساییدگی استخوان و به دنبال آن تغییر شکل مفصل می‌شود.

در بیماری آرتریت، بیشتر مفاصل‌‌ انگشتان و کف دست‌، مچ‌ دست‌، آرنج‌ دست، پا، مچ‌ پا و گاهی اوقات مهره‌های گردنی درگیر می‌شوند.

 

بیشتر بدانیم: منشا بیماری ام اس چیست؟

 

علل و علائم روماتیسم مفصلی

بیماران ممکن است علائم خارج مفصلی (سیستمیک) مانند تب، ضعف، خستگی زودرس، بی‌اشتهایی ، کاهش وزن و برآمدگی‌های‌ زیر پوست‌ به نام ندول یا گره‌های روماتوئید داشته باشند. گاهی نیز درگیری عروق و اعصاب پوست یا سایر اعضای بدن مثل کلیه، ریه، طحال، کبد و… و درگیری چشمی و خونی دیده می‌شود.

علت روماتیسم مفصلی

ناشناخته‌است، ولی ایمنی سلولی و ایمنی هومورال، هر دو در ایجاد این بیماری نقش دارند. این افراد نسبت به دیگران شانس ابتلای بیشتری به بیماری های مزمن مانند پوکی استخوان ، عفونت ها، آلرژی، بیماری های گوارشی، بیماری های قلبی عروقی و فشار خون دارند.

 

درمان

منظور از درمان این بیماری کاهش درد و ورم، کاهش یا توقف تخریب مفاصل و در مجموع بهتر کردن کیفیت زندگی فرد است. روش‌های درمانی مورد استفاده در بیماری روماتیسم شامل تغییر در شیوه زندگی، استفاده از داروها، جراحی، روش‌های درمانی جایگزین یا تکمیلی نظیر فیزیوتراپی، کاردرمانی، وسایل کمک‌کننده به مفصل و وسایل کمک حرکتی می‌باشند.

داروهای ضدالتهابی مانند انواع کورتون‌ها، داروهای سرکوب‌کننده سیستم ایمنی و داروهای غیراستروئیدی برای درمان روماتیسم استفاده می‌شوند.

توصیه‌ها

– بیماران از انجام فعالیت‌های روزانه به صورت ناگهانی و شدید و در مدت کوتاه خودداری کنند و و از حمل اجسام سنگین در حالتی که به خصوص مچ دست خم می‌شود، پرهیز نمایند.

– بایستی سعی شود به جای وارد کردن فشار به یک یا چند مفصل، آن را بین تعداد زیادتری از مفاصل توزیع کرد و تا جای امکان از مفاصل بزرگ‌تر و قوی‌تر استفاده نمود.

– بیماران باید تقسیم مناسب فعالیت روزانه، ورزش منظم و اصولی و استراحت در بین فواصل کاری، ایجاد تعادل بین میزان فعالیت و استراحت، کاهش استرس‌های روانی و استفاده از یک رژیم غذایی سالم را رعایت کنند.

انواع بیماری آرتروئید روماتیسم

نقرس

نقرس یک بیماری روماتیسمی است که وقتی کریستالهای اسید اوریک یا مونو سدیم اورات در بافتهای بدن و مایعات شکل میگیرند، اتفاق می‌افتد. نقرس زمانی اتفاق می‌افتد که بدن اسید اوریک بیش از حد تولید میکند یا اسید اوریک را به اندازه کافی دفع نمیکند.

نقرس باعث درد در مفاصل میشود و ناحیه مورد نظر قرمز، گرم و متورم میشود. نقرس حاد معمولاً به عنوان یک درد شدید قرمز، گرم و تورم مفاصل و شدید ظاهر میشود.

عوامل خطرناکی که باعث بروز نقرس در افراد میشود شامل موارد زیر هستند:

  • اضافه وزن یا چاقی
  • فشار خون
  • مصرف الکل
  • استفاده از داروهای دیورتیک ها
  • رژیم غذایی سرشار از گوشت و غذاهای دریایی
  • برخی از داروهای معمول
  • عملکرد ضعیف کلیه

شما میتوانید این بیماری را در دوره‌های طولانی مدت درمان کنید و حاد بودن این بیماری از روزها تا هفته ها ادامه می‍یابد. بعضی اوقات ممکن است نقرس مزمن باشد. حملات مکرر نقرس حاد میتواند منجر به یک شکل دژنراتیو آرتریت مزمن به نام آرتریت نقرسی میشود.

اسکلرودرما

اسکلرودرما به گروهی از بیماریها گفته میشود که بر روی بافت همبند بدن تأثیر میگذارد و یکی دیگر از بیماری های آرتروئید روماتیسم است. در این بیماری فرد مبتلا به آن دارای لکه هایی از پوست سخت و خشک خواهد شد. همچنین این بیماری میتواند بر روی اندام های داخلی و شریان های کوچک تأثیر بگذارد.

بافت مانند زخمی در پوست ایجاد میشود و باعث آسیب به آن میشود. علت رخ دادن این بیماری در حال حاضر مشخص نیست. این بیماری اغلب در افراد بین ۳۰ تا ۵۰ سال دیده میشود و ممکن است با سایر بیماریهای خود ایمنی مانند لوپوس نیز رخ دهد.

اسکلرودرما در برخی افراد متفاوت رخ میدهد یعنی دارای عوارض متفاوتی میباشد. این عوارض شامل مشکلات پوستی، ضعف در قلب، آسیب دیدن ریه، مشکلات دستگاه گوارش و نارسایی کلیه است.

آرتروز

استئوآرتریت معمولاً نتیجه فرسودگی مفاصل است. این مریضی روی مفاصلی که بیش از سایرین کار کرده اند تأثیر میگذارد. افراد مبتلا به آرتروز ممکن است علائم زیر را تجربه کنند :

  • درد و سفتی در مفاصل
  • دردی که بعد از ورزش یا فشار روی مفصل بدتر میشود
  • در هنگام جابجایی مفصل، مالش، گریتینگ یا صدای ترک خوردگی ایجاد میشود
  • سفتی صبحگاهی

برای کسب اطلاعات بیشتر به لینک تماس با ما مراجعه فرمایید.

Leave Comment

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *